theKITCHEN

In homes built today, kitchens are the center of activity.  Before the Inverse House's huge transformation, the kitchen was 

tucked next to the garage, with only a narrow passageway to the dining and living spaces, and only one small window (now the 

egress opening in the patio off the primary bedroom and lounge.) Natural light had a hard time finding this space- but MF Architecture promptly moved the kitchen where it needed to be- at the back of the main level, capturing the view, the expansive ceiling height, and ALL the light.

The kitchen hovers above the ground floor level, and that floating sensation is heightened by the play of light from skylights above. The lights sneaks in and creates a sun dial effect, tracking the time of day. Once the selection of the appliances was complete, it was apparent that the block of cabinets that held the range would need to expose that wall of ever-shifting light in in a creative way. The custom steel vent hood that connects the ceiling to the cabinet bank and  provides an anchor, and yet it also seems to hover quietly over the space.

Through the use of a complicated gray-stained maple cabinetry, detailed recess pulls in cast brass, and a dramatic and earthy soapstone LHD gave the simple forms of the kitchen millwork a grounded character-- and surfaces that will patina and change with use and time. The striking unlacquered brass faucet punctuates the scene.  So much storage is tucked behind these panels. A hidden microwave, generous refrigeration in the form of columns and undercounter drawers, pantry rollouts, and the exposed wire mesh barware cabinet.  Custom walnut and leather bar stools compliment the vintage chrome sling chairs at the white oak dining table. A simple linear fixture is complicated only by its beautiful burnished finish. The kitchen is now at the center of it all, right where it should be.

Rifle through this stack of process drawings and renderings. Double tap to get a better view. 

Find the BEFORE and the AFTER, and enjoy the in between!  

When a wood ceiling and stone interior wall were part of the plan.
Working through the storage plan...
A kitchen with a view!
You found it! The original hidden kitchen!
Beautiful! That light! It all came together! Photo by Casey Dunn
Almost there... soapstone and driftwood finished maple, check!
I called this plan elemental. I still like it!
I called this look Soft Focus... Pretty Dreamy.
All the details...
Getting really close to our final plan!