theBATH

How do you find light, where there is none to be found? MF Architecture was tasked with this exact problem in the design of the main bathroom at Inverse House. The new primary bedroom on the main floor shifted closer to the front of the house, which brought it more privacy and allowed the kitchen to join the other common areas. But, HOA restrictions required the openings on the side of the house to stay relatively the same. And there were few windows to be found on the north side of the home.

The interior courtyard was a brilliant solution that brought light and air to the primary suite! Not only did it give the owners a place to retreat, it also afforded a large, private window out of the connecting bathroom. The bathroom's volume is long and narrow, and LHD wanted to emphasize the generosity of length by keeping the palette light and airy. Terrazzo floors and plaster walls are punctuated only by slight steel frames on the mirrors and a thin line of the same driftwood maple from the kitchen millwork.

The bath is tucked into a hidden enclave, and feels like it is part of the courtyard. Thin sconces made of brass add a warm glow and accentuate the sweeping lines marble counters. Light truly is the most important design element. Some spaces do well in the shadows, but this space blossoms from its new found source of light! 

Dig through the stack of photos to find the original primary bath,  the beautiful new space, and all the fun in between! 

So pretty! All the light!
Modeling up that big window into the bath.
Renderings and Inspo for the tub decking.
Drawing for the tub decking...
Pretty developed concept for the suite. Light and airy definitely on deck.
Getting technical
The old vanity in a bath with... no windows?
Getting a feel for that looooong space.
Trying to imagine it all...
All the pretty details beautifully executed by Melde CC!